Dojící roboti nám pomáhají posouvat se vpřed
Farma, kterou provozují Bergmanovi, se nachází v malé vesnici Oldetrijn v krásné holandské provincii Friesland. Má 125 dojnic a tři dojící roboty značky DeLaval. Proč na farmě přešli na dojící roboty a jaké jsou jejich zkušenosti? Na otázky odpověděli Jan-Harm a Harm Bergmanovi.
Proč jste začali používat dojicí roboty?
Harm: „Potřebovali jsme novou dojírnu, protože ta stávající již kapacitně nevyhovovala. Omezený prostor by však bylo komplikované i nákladné přizpůsobit velikosti nové dojírny. Také bychom ztratili část prostoru pro zvířata, a tomu jsme se chtěli vyhnout. Když jsme to srovnali s investicí nutnou pro pořízení robotů, zjistili jsme, že dojící roboti nebyli o mnoho dražší.“
Jan Harm: „Byl jsem k robotům trochu skeptický. Nebyl jsem si jistý, zda to bude pro naši farmu přínos. A byl jsem také skeptický proto, protože mám dojení rád. Kdybych se měl rozhodovat znovu, určitě bych si roboty vybral.“
Začali jste se dvěma roboty a teď máte tři. Proč?
Jan-Harm: „Začali jsme se dvěma dojicími roboty. Zpočátku bylo vše v pořádku, ale dojící roboti byli stále plně obsazeni. S pouhými 4 % volného času jsme byli hluboko pod normou, která je 10-15 % volného času.“
Harm: „Když jsme zasušili skupinu krav, zjistili jsme, že roboti začali okamžitě pracovat lépe. Měli jsme spoustu krav, které byly těžko dojitelné, a které potřebovaly v dojícím robotu mnoho času. To byl jeden z důvodů, proč jsme v roce 2018 pořídili třetího dojícího robota. A jsem rád, že jsme to udělali, protože nyní máme v dojících robotech více volného času (23 %). Průměrný počet dojení vzrostl z 2,6 na 3,4. Výsledkem bylo, že produkce mléka okamžitě vzrostla.“
Vydejte se na prohlídku farmy rodiny Bergmanů
„Každou krávu vidíme dvakrát denně. Myslíme si, že je to důležité.“
Robot navíc je investice, byl to podle Vás dobrý krok?
Harm: „Určitě. Investice se nám vrátila díky vyšší produkci mléka. Ale také nám to zpříjemňuje práci. Teď nezáleží na tom, jestli v noci jeden robot pracuje špatně. Prostě ho vypneme a na následující den domluvíme technika.“
Co vám připadalo nejtěžší, když jste přešli na roboty?
Harm: „Osobně musím říct, že jsme si trochu potřebovali zvyknout. Krávy ihned věděly, kde roboti jsou, takže v tom ohledu jsme neměli žádné potíže. Ale měli jsme docela hodně krav se zkříženými nebo krátkými struky. U těchto zvířat by dojení trvalo delší dobu, takže jsme tato zvířata s předstihem prodali.“
Máte nějaké tipy pro provoz dojících robotů?
Jan-Harm: Máme stanovenou rutinu, která umožňuje vytvořit ve stáji klidné prostředí, které kravám vyhovuje.“
Harm: „Když jsme jeden den pryč, krávy jsou spokojené. Klid ve stáji jim dělá dobře. Neděle je pro krávy nejlepší den.“
Otázka nakonec. Už dlouhou jste zákazníkem společnosti De Heus. Jaké výhody ve vztahu k robotickému dojení vám to přinášíÍ?
Harm: „Když tu Hendri, náš specialista z De Heus před lety začínal, řekli jsme mu, že pokud je nějaké téma, ve kterém si není jistý, čekáme od něj, že přivede odborníka na to dané téma. A tak to také funguje. Proto je práce s De Heus tak příjemná. Hendri je velmi zkušený a pravidelně se s ním na farmě setkáváme. Dvakrát ročně k nám Hendri bere specialistu na robotické dojení, aby se podíval na krávy a na to, jak roboti pracují.“
Jan-Harm: „Když přejdete na roboty, máte najednou spoustu dat. Takže je užitečné, když na farmu přijede specialista společnosti De Heus, všechno zkontroluje a převede do vizuální, grafické podoby. Pak můžete vidět nové souvislosti, a to je aspekt, který nám umožňuje posouvat se neustále vpřed.“