Aminokyseliny, mikroprvky a vitamíny v krmivech pro prasnice

09 listopadu 2016

Diety pro vysokoprodukční prasnice musí obsahovat vyvážené množství a poměry aminokyselin. Pokud nejsou aminokyseliny dodávány ve správném poměru, nemohou se všechny využít pro tvorbu bílkovin v těle prasnice. Nadbytečné již vstřebané aminokyseliny se částečně přepracují na energii, ale jako konečný odpadní produkt vzniká močovina. Je to energeticky náročný proces s velkou zátěží jater. Nestrávená část bílkovin je živnou půdou pro rozvoj nežádoucí mikroflóry, která po vyloučení do prostředí kotce ohrožuje selata.

Současné receptury proto De Heus kalkuluje na co nejnižší obsah celkového dusíku a na obsah stravitelných aminokyselin, kde se zohledňuje kvalita surovin, a na více poměrů než jen běžný poměr lysinu k methioninu, met+cysteinu, treoninu a tryptophanu. Dalšími limitujícími aminokyselinami jsou valin, leucin, izoleucin, histidin, fenylalanin a tyrosin. Všechny tyto poměry by měly být brány v úvahu při tvorbě receptur.

Množství mikroprvků a vitamínů

Hladina mikroprvků a vitamínů musí směřovat k podpoře metabolismu. Řada vitaminů a minerálií je součástí enzymů, které se zúčastňují metabolismu cukrů, tuků a bílkovin. Mají podíl na ukládání a využití energie a tvorbě protilátek. Uplatňují se tak při udržení vysokého výkonu a zdravotního stavu organismu. De Heus se zaměřila zejména na vitamíny skupiny B, jejichž potřeba byla stanovena před desítkami let a normy neodpovídají moderním plemenům prasat. Hladiny některých byly zvýšeny až na několikanásobek běžně používaných hodnot.