Omega mastné kyseliny a přírodní betain v krmivu pro prasnice

15 listopadu 2024
-
3 minuty

V poslední době se i ve výživě hospodářských zvířat stále častěji mluví o významu omega-3 mastných kyselin. Zatímco omega-6 mastné kyseliny, zejména kyselina linoleová, jsou v krmivech běžně zastoupeny (například v sojovém, řepkovém či slunečnicovém oleji), u omega-3 je situace složitější. Jejich zdroje jsou omezené a často také dražší.

Nejvyšší obsah omega-3 mastných kyselin najdeme v lososovém oleji a v lněném semínku. Pozor ale – ne všechny odrůdy lnu jsou stejné. Mnohé moderní odrůdy obsahují spíše vyšší množství omega-6 a jen málo omega-3, protože byly šlechtěny na vyšší výnosy. Proto je nutné obsah omega-3 vždy ověřit laboratorním rozborem (a ten není levný).

Omega-3 mastné kyseliny nepůsobí jen na zdraví srdce a cév. Potvrzuje se i jejich pozitivní vliv na imunitu, protizánětlivé účinky a podporu reprodukce. Podporují růst žlutého tělíska, zvyšují produkci progesteronu a pomáhají udržet březost. Protože omega-6 mastné kyseliny mají opačný efekt, je důležité zachovat správný poměr mezi omega-3 a omega-6.

 

Přírodní betain

Betain je cenná látka, která pomáhá zvířatům lépe zvládat teplotní stres – což oceníme zejména v letních měsících. Dále udržuje osmolytickou rovnováhu bez nároků na energii a je významným dodavatelem methylových skupin, které se podílejí na přeměně homocysteinu (vedlejšího produktu metabolismu methioninu) zpět na methionin.

Snížená hladina homocysteinu snižuje riziko vzniku vývojových vad plodů, které vedou k jejich odúmrti. Díky tomu přispívá betain k vyššímu počtu živě narozených selat. Bonus navíc: protože betain podporuje vnitřní tvorbu methioninu, snižuje se jeho potřeba v krmivu.

Zajistěte si silnější a rychleji rostoucí selata s konceptem SOW LIFE+

Kontaktujte mě

Ing. Michal Karas

Manažer sektoru prasat